Het vernieuwde museum is open!

 

 

 

Van 3 t/m 10 april (bij ons vanaf 4 april) is het Nationale Museumweek. Iedere dag om 14:30 kunt u een (gratis) rondleiding krijgen door één van onze vlechters. 
In de museumweek staat er één pronkstuk uit de collectie centraal.

Ons pronkstuk is dit sierlijk mandje, ontworpen door Harm Ellens. De eerste directeur van de Rijksrietvlechtschool. Na de oprichting van de school in 1908 werd het vlechten een hoogstaand ambacht en groeide Noordwolde uit tot hèt vlechtdorp van Nederland. Ellens, een goede bekende van de architecten Cuypers en Berlage, was een veelzijdig man. Hij ontwierp meubels, keramiek en werd ook directeur van de Rijks Vak- en Kunstnijverheidsschool voor goud- en zilversmeden in Schoonhoven. Verschillende van zijn vlechtontwerpen waren te zien op de Wereldtentoonstelling van 1910 in Brussel.

 

MUSEUM

In de volledig nieuwe opzet van het museum, wordt het bijzondere en unieke verhaal van het vlechten in Noordwolde en omstreken verteld.
De expositie begint met de ontwikkeling van het landschap, nadat het hoogveen was afgegraven. Er gingen wilgen groeien en met de wilgentenen werden de eerste producten gevlochten. Ook wordt het verhaal verteld, hoe de Rietvlechtschool bijgedragen heeft in het verbeteren van de kwaliteit van het vlechtwerk, waardoor Noordwolde beter de concurrentie met het buitenland aankon. Ook ziet u in het museum de opkomst en ondergang van de vlechtindustrie.

U bent van harte welkom om het verhaal van het vlechten en de vlechtindustrie in Noordwolde te beleven.

Museumshop

Samen met de bibliotheek en de Wereldwinkel vormt het Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde het Cultuurcluster van Noordwolde.

De museumshop in het Cultuurcluster is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10:30 uur tot 17:00 uur.

 

 

 

Vlechtnieuws

In het Vlechtnieuws lees je al het nieuws over het nieuwe museum, activiteiten, onze workshops en aanbiedingen.

Nieuws