• webwinkel (NIEUW!)
 • openingstijden

  • Dinsdag-vrijdag        11.00 tot 17.00

   zaterdag en zondag  13.00 tot 17.00

   1e  en 2e Paasdag, 1e Pinksterdag, 1e Kerstdag 2e Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.

   Het museum is toegankelijk voor rolstoelen.

   Hemelvaartsdag zijn wij van 13:00 tot 17:00 open


 • entreeprijzen

  • Volwassenen:   € 7,50
   Kinderen t/m 12 jr:  € 2,50
   Schoolgroepen p.p.  € 2,00

    

   Vrienden gratis

    

   Museumkaart geldig

    

   Ruim gratis parkeergelegenheid


 • adres en route

  • Mandehof 7

   8391 BG  Noordwolde

   0561 431 885

    

   e-mail:

    

   zie hier voor Route-informatie


 • extra mogelijkheden

  • Het museum ontvangt het hele jaar door groepen voor een bezoek. Naar wens met een rondleiding en demonstratie.

   In het naastgelegen Vlechtwerk restaurant wordt een kopje koffie/thee

   Zie verder prijzen groepen

    

   Zie ook locatie voor trouwen en conferenties

    

   Het museum is toegankelijk voor rolstoelen.


 • vrienden en sponsoren

  • Bezoekers of bedrijven kunnen bijdragen aan het behoud van onze prachtige collectie en extra activiteiten mogelijk maken. Bezoekers kunnen donateur worden voor € 12,50 per jaar. Zij betalen geen entree, ontvangen jaarlijks een nieuwsbrief en zijn welkom op de openingen van exposities.

   De RABObank is een gewaardeerde sponsor.   

   De website is mogelijk gemaakt met de steun van de provincie Fryslân

   Voor een overzicht van onze sponsoren klik hier

   Provincie Fryslan
   Gemeente Weststellingwerf
   VSB fonds
   Prins Bernhard Cultuurfonds


 • exposities en workshops
 • ANBI

  • Het Nationaal vlechtmuseum is een algemeen nut beogende instelling. Voor meer informatie klik hier


    


 • contact

Dutch design meets Bamboo

Expositieruimte
Kledinghanger
Wand
Workshop

 

Moderne vormgeving uitgevoerd in bamboe.

 

Bamboe is al eeuwen een onuitputtelijke inspiratiebron voor vrijwel alle culturen in Zuidoost Azië, Afrika, Australië en Zuid Amerika. Het is er de goedkoopste en de snelst groeiende natuurlijke grondstof. Bamboe kan in zijn karakteristiek vergeleken worden met hout en daarom hout vervangen of aanvullen. Van bamboe -geen boom maar gras- zijn zo'n 1250 soorten bekend. De lengte kan meer dan twintig meter bedragen en de groeisnelheid kan tot een halve meter per dag oplopen.

 

De stammen van de bamboe worden al duizenden jaren door de mens gebruikt in allerlei fascinerende toepassingen. Als (bouw)materiaal wordt bamboe voor van alles gebruikt zoals onder ander: meubelen, steigers en bruggen, vishengels, muziekinstrumenten, parket, speelgoed, weefsel voor kleding, wapens en voor allerlei vlechtwerk. Het Nationaal Vlechtmuseum heeft een grote collectie met o.a. manden, schoenen, hoeden, fuiken,verpakkingen, matten en diverse huishoudelijke artikelen, gevlochten van bamboeschenen.

 

Tegenwoordig is het materiaal ook te verkrijgen als meubelplaat, parket en fineer. Niet alleen is bamboe duurzaam, dat wil zeggen ecologisch en sociaal-economisch verantwoord te produceren, maar ook biedt het materiaal tal van nieuwe mogelijkheden voor geavanceerde toepassingen. Een belangrijk aspect in een tijdperk met toenemende druk op onze grondstoffen en mondiale houtvoorraden.

 

Een twintigtal getalenteerde Nederlandse ontwerpers zijn in 2007 aan de slag gegaan met bamboe. Zij werden uitgenodigd door initiatiefnemer Ir. Pablo van de Lugt (TU Delft Industrieel Ontwerpen). Hij onderzocht voor zijn promotie waarom er zo weinig hoogwaardige producten van bamboe worden gemaakt. Samen met o.a. het Design Platform Eindhoven werd het project ‘Dutch Design meets Bamboo' opgezet. De ontwerp-opdracht was als volgt geformuleerd: ‘Ontwerp een bamboeproduct met hoge potentie voor de West-Europese markt vanuit de specifieke kwaliteiten van bamboe als materiaal en/of als plant'. Het ging hierin om een product waarin bamboe lang herkenbaar blijft. De eigenschappen van het materiaal werden door de ontwerpers onderzocht door er volop mee te experimenteren.

 

De tentoonstelling ‘Dutch Design meets  Bamboo' toonde het resultaat van dit project. Naast objecten van diverse soorten bamboeplaat waren er ook ontwerpen van alleen de stam en ontwerpen waarin nieuwe constructiemethoden en nieuwe halffabrikaten met bamboe zijn verwerkt. Voorbeelden van nieuwe bamboeproducten waren o.a.de ‘deukjesplaat' van Bertjan Pot en een vaas van bamboevezels van Elize Noordhoek. Drie ontwerpers: Lotte van Laatum, Tejo Remy en René Veenhuizen lieten  zich bij hun stoelontwerpen inspireren door vlechtwerk. De tentoonstelling toonde vele contrasten: ontwerpen die zich kenmerken door Hollandse nuchterheid tot werk dat zich bevindt op het snijvlak van ontwerpen en kunst.

 

De initiatiefnemers hoopten door deze tentoonstelling met eigentijdse, originele Nederlandse ontwerpen en door middel van een publicatie te bereiken dat de kennis over bamboe zich verder verspreidt en dat dit unieke, natuurlijke materiaal een verdere bijdrage gaat leveren aan een duurzame toekomst.